Medische informatie

Kies een lichaamsdeel

Selecteer een aandoening

Vind een behandeling
en arts

Voet en enkel

Op de dienst Spoedopname komen veel letsels aan voet en enkel voor. Zowel acute letsels (fracturen) als chronische letsels (tendinitis). Hieronder vind je een overzicht van de meest courante aandoeningen en een overzicht van de behandelende artsen.

Artsen

Aandoeningen

Hallux valgus

Hallux is de medische term voor grote teen. Valgus staat voor een standafwijking naar buiten. Hallux valgus staat dus voor een grote teen die naar buiten staat.

Lees meer

Hallux rigidus

Hallux rigidus is de medische term voor kraakbeenslijtage (artrose) van het eerste gewricht van de grote teen (de hallux).

Lees meer

Arthroscopie van de enkel

Er zijn een aantal afwijkingen van de enkel die behandeld kunnen worden met een arthroscopie (kijkoperatie).

Lees meer

Anterieur enkel impingement

Anterieur enkel impingement is een afwijking waarbij nieuwvorming van bot ontstaat aan de voorzijde van de enkel. Deze aandoening staat ook bekend als een 'voetballersenkel'.

Lees meer

Posterieur enkel impingement

Bij posterieur enkel impingement ontstaan klachten aan de achterzijde van de enkel. Deze aandoening is vrij typisch voor bijvoorbeeld balletdansers, die veel op de tenen moeten staan.

Lees meer

Kraakbeenletsels van de enkel

Kraakbeenletsels leiden vaak tot verdere slijtage (artrose) en blijven een aandoening die moeilijk te behandelen is.

Lees meer

Artrose van de enkel

Zoals bij een heup- of kniegewricht kan ook in het enkelgewricht kraakbeenslijtage (artrose) ontstaan. Dit kan ontstaan ten gevolge van een onderliggende oorzaak, maar ook zonder onderliggende oorzaak.

Lees meer

Verstuikte enkel of enkeldistorsie

De term 'verstuiking' is meestal een bron van verwarring. Verrekking, verstuiking, scheur van de gewrichtsbanden, verzwikking, omgeslagen enkel... al deze termen hebben in feite dezelfde betekenis.

Lees meer

Hielspoor

De medische term voor hielspoor is fasciitis plantaris. Dit is een lang peesblad in de voetzool. De aanhechting van dit peesblad kan geïrriteerd raken waardoor er pijn ontstaat onder de hiel.

Lees meer

Tibialis posterior insufficiëntie

De tibialis posteriorpees is een van de belangrijkste pezen van de voet. De spier zit aan de binnen-achterzijde van het scheenbeen (tibia). Vandaar loopt de pees verder achter de binnenenkel tot de middenvoet (os naviculare).

Lees meer

Achillespeesruptuur

Een scheur in de achillespees treedt meestal op bij een plotse beweging, vaak tijdens het sporten. De patiënt voelt een plotse pijn achter in de enkel en hoort soms een ‘krak’.

Lees meer

Achillespeestendinitis

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een ontsteking van de aanhechting van de pees en een ontsteking van de pees zelf. In het beginstadium is er vooral last na het sporten.

Lees meer

Platvoeten

Platvoeten (pes planovalgus) worden bij veel kinderen gezien. Als de platvoet blijft bestaan op volwassen leeftijd, volstaat meestal een schoenadvies indien er geen pijnklachten zijn.

Lees meer

Sinus tarsi syndroom

De sinus tarsi bevindt zich aan de buitenzijde tussen de talus en het calcaneum. Deze holte kan ontstoken raken bijvoorbeeld bij een platvoet, maar ook na een omgeslagen enkel.

Lees meer

Retrocalcaneaire bursitis

Bij retrocalcaneaire bursitis ontstaat een ontsteking van de slijmbeurs tussen het hielbeen (calcaneum) en de achillespees.

Lees meer

Diabetische voet

Een diabetische voet is een verscheidenheid aan voetafwijkingen die ontstaan ten gevolge van neuropathie, vaatafwijkingen, 'limited joint mobility' en andere gevolgen van metabole stoornissen. Deze voetafwijkingen komen meestal voor in combinatie met diabetes mellitus.

Lees meer

Tips voor goede schoenen

Bij pijn in de voeten is het belangrijk goede schoenen te dragen. In dit artikel wordt besproken waar u op dient te letten.

Lees meer