Medische informatie

Kies een lichaamsdeel

Selecteer een aandoening

Vind een behandeling
en arts

Knie

Heel wat sportgerelateerde letsels situeren zich aan de knie. Uiteraard is de knie ook gevoelig voor artrose. Hieronder vind je meer informatie over courante knieaandoeningen en een overzicht van de behandelende artsen.

Artsen

Aandoeningen

Artrose van de knie

Bij degeneratieve arthritis (of artrose) slijten de oppervlakken in de knie geleidelijk weg. Systemische arthritis (zoals reumatoïde arthritis of jicht) tast het synovium aan.

Lees meer

Meniscusletsel

Een van de meest gekwetste structuren in de knie is de meniscus. Dit is een wigvormig 'rubberachtig' kussen tussen de beenderen van de knie.

Lees meer

Ontwrichting van de knieschijf

Bij een normale knie past de knieschijf perfect in de groeve van het dijbeen. Als de groeve echter oneffen is of te ondiep, dan kan de patella (knieschijf) er uit glijden.

Lees meer

Voorste kruisbandletsel

De voorste kruisband kan gekwetst raken bij een pivot of draaibeweging van de knie. Maar ook hyperextensie, hyperflexie en laterale traumata kunnen een kruisbandletsel uitlokken.

Lees meer

Lopersknie of Iliotibiaal frictiesyndroom

Bij sporters kan zich door overbelasting een ontsteking ontwikkelen aan de buitenzijde van de knie. Vooral lopers zijn hier gevoelig aan.

Lees meer

Jumper's knee of tendinitis

Jumper’s knee of tendinitis van de kniepees is een aandoening die zich meestal bij sporters zal manifesteren.

Lees meer

Kraakbeenletsels

Kraakbeenletsels leiden onvermijdelijk tot (verdere) artrose en blijven een aandoening die zeer moeilijk te behandelen is.

Lees meer

Anterieure kniepijn en patellofemorale pijn

Anterieure kniepijn is pijn die zich manifesteert aan de voorzijde van de knie. Deze pijn is meestal het gevolg van een probleem met het kraakbeen ter hoogte van de achterzijde van de knieschijf. De oorzaken kunnen zeer wisselend zijn.

Lees meer

Knieprothese

Naast de arthroscopie is het plaatsen van een knieprothese een van de meest uitgevoerde operaties aan de knie. De laatste jaren is de frequentie alleen maar toegenomen.

Lees meer