Medische informatie

Kies een lichaamsdeel

Selecteer een aandoening

Vind een behandeling
en arts

Elleboog

De elleboog is het gewricht tussen bovenarm en onderarm. Hieronder vind je meer informatie over veelvoorkomende soorten aandoeningen aan de elleboog en een overzicht van de behandelende artsen.

Artsen

Aandoeningen

Tenniselleboog

Een veelvoorkomende ontsteking ter hoogte van de aanhechtingspezen rond de elleboog. Een tenniselleboog veroorzaakt vooral hinder bij wie veel handwerk doet.

Lees meer

Elleboogprothese

Ook ter hoogte van de elleboog kan in zeer specifieke situaties gebruik gemaakt worden van een prothese.

Lees meer

Bicepspeesscheur

Dit is een letsel dat altijd zal behandeld worden met chirurgie.  Eens de pees net onder de elleboog is losgescheurd, zal de biceps door zijn kracht de peesinsertie terugtrekken, waardoor dit nooit opnieuw kan vastgroeien indien het niet gefixeerd wordt.

Lees meer

Elleboogluxatie

Een elleboogluxatie komt niet zo vaak voor als een schouderluxatie, maar is zeker even pijnlijk.  Een snelle reductie dringt zich op. Bovendien moeten we ook rekening houden met enkele complicaties: ligamentaire letsels, botafrukkingen,...

Lees meer

Radiuskopfractuur

Bij een val op de handpalm wordt de kracht langs de onderarm (het spaakbeen) overgebracht naar de elleboog. Hierdoor kan ter hoogte van de elleboog het kopje van het spaakbeen gaan breken. Dit is een letsel dat veelal zonder operatie kan behandeld worden.

Lees meer

Cubitaal tunnel syndroom of zenuwinknelling

Een inknelling van de zenuw aan de binnenzijde van de elleboog ('het elektriekje') kan een gestoord gevoel geven ter hoogte van de hand aan de zijde van de pink. In sommige gevallen wordt de zenuw dan vrijgemaakt en verplaatst, zodat inknellen niet meer mogelijk is.

Lees meer

Golferselleboog

De gekende tenniselleboog, aan de buitenzijde van de elleboog, heeft ook een tegenhanger aan de binnenzijde: de golferselleboog. Dit is een ontsteking van de aanhechting van de buigers van de pols. Ook hier kan de behandeling variëren van zeer conservatief (brace, kiné, inspuiting, shockwave,...) tot chirurgisch.

Lees meer

Elleboogartrose

Elleboogartrose komt vaak voor bij personen die vroeger veel en vooral zwaar werk hebben verricht.

Lees meer