Meniscusletsel

Een van de meest gekwetste structuren in de knie is de meniscus. Dit is een wigvormig 'rubberachtig' kussen tussen de beenderen van de knie.

Wat is het?

Een van de meest gekwetste structuren in de knie is de meniscus. Dit is een wigvormig 'rubberachtig' kussen tussen de beenderen van de knie, als het ware de 'schokdemper' van de knie.

-foto- (normale meniscus)

Menisci zijn C-vormig en wigvormig, met de bredere zijde gefixeerd tegen de kapsels van de knie. De meniscus helpt de knie om gewicht te dragen, te glijden en te draaien zonder dat dijbeen en scheenbeen over elkaar gaan schuren.

Tijdens voetballen, basketten of andere contactsporten kan de meniscus scheuren door torsies, pivots of acuut blokkeren. Meestal gaat het meniscusletsel samen met andere letsels, zoals ligamentletsels (voorste kruisband).

Bij ouderen kan de meniscus scheuren zonder trauma, aangezien dit 'vezelig kraakbeen' bij het ouder worden degeneratieve tekenen en slijtage gaat vertonen. We spreken hier van een degeneratieve scheur.

Symptomen

Bij het scheuren van de meniscus wordt meestal een 'krakje' gevoeld. Meestal kan er nog gesteund worden en veel sporters kunnen verder sporten. Eens de ontsteking zich manifesteert wordt de knie wel pijnlijk, zodat we na enkele dagen een duidelijk klinisch beeld hebben:

  • stijfheid en zwelling
  • pijn over de gewrichtslijn
  • vocht in de knie
  • doorzakkingsgevoel en soms blokkeren

Zonder behandeling kan dit langere tijd zo blijven of progressief minder worden met een beperkt functieverlies en zwelling als enige tekens.

Diagnose

De dokter wil in elk geval het trauma kennen (anamnese) en zal de knie onderzoeken. Een radiografische opname is nuttig om artrose als oorzaak van pijn uit te sluiten. Aanvullend kan een CT-scan of MR-scan nuttig zijn. Een kwalitatief goede CT-scan is meestal voldoende. MR-onderzoek is zo gevoelig dat ook letsels gevonden worden die de patiƫnt totaal niet hinderen en die dus niet de oorzaak van de problemen zijn.

Bij ouderen (boven 40 jaar) zal een MR-scan altijd degeneratieve scheurvorming in de menisci aantonen. Dit is eerder een normaal slijtageproces dan een pathologie.

Behandeling

Conservatieve therapie

De basisbehandeling van een gescheurde meniscus volgt het klassieke RICE-principe : Rust-IJs -Compressie-Elevatie (hoogstand). Dit aangevuld met ontstekingsremmende medicatie (NSAID). Indien de knie stabiel is en niet blokkeert, kan dit zelfs voldoende zijn. Letsels aan de aanhechting van de meniscus kunnen spontaan genezen en zullen na enige tijd geen hinder meer geven.

Chirurgie

Een deel van de meniscus is niet van bloed voorzien en zal dan ook geen neiging vertonen om spontaan te helen. Hierdoor zal een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Bepaalde scheuren kunnen arthroscopisch gehecht worden, maar meestal zal geopteerd worden de scheur chirurgisch te verwijderen.

Veel gestelde vragen

Wat is de RICE regel?
<p><strong>De RICE regel</strong></p> <p>Dit is een regel die van toepassing is...

Chirurgen

Prof. Dr. Franky Steenbrugge

Elleboogchirurgie | Handchirurgie | Kniechirurgie | Kinderorthopedie | Schouder (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. John Van Overschelde

Kniechirurgie | Heup (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Luc Bouwen

Knie (prothese) chirurgie | Schouderchirurgie | Voetchirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Stijn Geeurickx

Knie (prothese) chirurgie | Heup (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Paul Byttebier

Knie (prothese) chirurgie | Enkelchirurgie | Voetchirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK