Platvoeten

Platvoeten (pes planovalgus) worden bij veel kinderen gezien. Als de platvoet blijft bestaan op volwassen leeftijd, volstaat meestal een schoenadvies indien er geen pijnklachten zijn.

Wat is het?

Platvoeten (pes planovalgus) worden bij veel kinderen gezien. Als de platvoet blijft bestaan op volwassen leeftijd, volstaat meestal een schoenadvies indien er geen pijnklachten zijn.

Behandeling

Indien er echter wel pijnklachten ontstaan, kan het nodig zijn orthopedische steunzolen te dragen. Deze worden gemaakt in een orthopedische werkplaats. Voor de leeftijd van 18 jaar heb je jaarlijks recht op nieuwe zolen, nadien om de twee jaar. Voor deze terugbetaling heb je een voorschrift nodig. Dit voorschrift kan opgemaakt worden door een orthopedisch chirurg of een arts gespecialiseerd in de fysische geneeskunde.

Indien de steunzolen niet goed zitten, dien je contact op te nemen met de orthopedische werkplaats zodat ze aangepast kunnen worden. Indien de pijnklachten blijven ondanks een goede steunzool en schoenen, dien je opnieuw contact op te nemen met de orthopedisch chirurg voor verder onderzoek.

Voor sommige patiënten voorzien wij een loopanalyse. Hierbij wordt bekeken of en waar zich een fout in het gangpatroon bevindt. Op basis hiervan wordt vervolgens de steunzool gemaakt. Meestal doen we dit alleen bij patiënten die klachten hebben bij het joggen of andere sporten. Deze loopanalyse gebeurt op de dienst Fysische Geneeskunde of in een orthopedische werkplaats.

Je kan verschillende soorten zolen laten maken: voor dagelijks gebruik en specifiek voor het sporten. Voor dagelijks gebruik kan je bijvoorbeeld een zool in leder en kurk laten maken. Deze zool is het dunst en het meest natuurlijk, maar minder bestand tegen zweet en hoge druk. Bij sportschoenen kies je daarom best voor een steunzool uit kunststof. Let wel: je krijgt maar één paar steunzolen terugbetaald.

Ook bestaat er de mogelijkheid om je steunzolen te laten maken door een professioneel podoloog (Bachelor in de Podologie). Voor dit type steunzolen is helaas geen terugbetaling voorzien. Wel is het zo dat deze steunzolen volledig op maat worden gemaakt en precies aan je voet worden aangepast. Een podologische zool is voor de juiste indicatie dan ook zeker te rechtvaardigen.

In ieder geval en onafhankelijk van welk type steunzool je draagt, is het uiterst belangrijk om goede schoenen te dragen.

Veel gestelde vragen

Moet een platvoet onderzocht worden?
<p><strong>De platvoet (pes planovalgus)</strong></p> <p>Alle kinderen worden g...

Chirurgen

Dr. Martijn Raaijmaakers

Enkelchirurgie | Voetchirurgie | Heup (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Luc Bouwen

Knie (prothese) chirurgie | Schouderchirurgie | Voetchirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Paul Byttebier

Knie (prothese) chirurgie | Enkelchirurgie | Voetchirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK