Hielspoor

De medische term voor hielspoor is fasciitis plantaris. Dit is een lang peesblad in de voetzool. De aanhechting van dit peesblad kan geïrriteerd raken waardoor er pijn ontstaat onder de hiel.

Wat is het?

De medische term voor hielspoor is fasciitis plantaris. De fascia plantaris is een lang peesblad in de voetzool dat de voetboog verstevigt. De aanhechting van dit peesblad kan geïrriteerd raken waardoor er pijn ontstaat onder de hiel. Indien de irritatie lang aanhoudt kunnen er verkalkingen ontstaan in de pees, wat te zien is op röntgenfoto's. Hierdoor is via radiografie bij veel oudere patiënten met fasciitis plantaris een 'spoor' te zien ter hoogte van de hiel zodat voorbarig de conclusie wordt getrokken dat de pijn door dit uitsteeksel veroorzaakt zou worden. In veel gevallen is dit spoor een normaal ouderdomsverschijnsel in de voet en niet de oorzaak van de pijn.

Fasciitis plantaris wordt vaak gezien bij platvoeten en holvoeten. Ook kunnen overgewicht, lang rechtstaan, joggen en het dragen van slecht schoeisel een oorzaak zijn. De meeste patiënten klagen voornamelijk over pijn in de hiel wanneer de voet belast wordt net na het opstaan.

Fasciitis plantaris heeft de onhebbelijkheid moeilijk te genezen te zijn. Bij degelijk gevolgde therapie is na 6 maanden 75% van de patiënten genezen. Daarentegen is na een jaar bijna iedereen (98%) genezen.


Fascia plantaris met irritatie over de aanhechting

Behandeling

  1. De eerste stap in de behandeling is aangepast schoeisel en een op maat gemaakte steunzool met demping ter hoogte van de hiel. Deze zolen dienen continu gedragen te worden om de schokken op de hiel te dempen. Blootvoets lopen is dan ook niet toegestaan zolang er klachten zijn.
    Om de irritatie te verminderen is het nodig de voeten op te warmen voor het opstaan. Gedurende vijf tot tien minuten dient u draaiende bewegingen te maken met de voet. Daarnaast kunt u 2 maal per dag gedurende 2 minuten met een ijsblokje over de pijnlijke plaats wrijven (ijsfricties) en nadien een ontstekingsremmende gel aanbrengen. Ook kinesitherapie kan de ontsteking doen verminderen.
  2. Indien de eerder besproken maatregelen geen enkel effect hebben na een periode van een tweetal maanden kan er over gegaan worden tot een injectie met een cortisone preparaat of een shockwave behandeling.
  3. Indien ook dit geen effect heeft, kan er geopteerd worden voor chirurgie. Hierbij wordt het peesblad losgemaakt. Daarnaast is het bij sommige patiënten nodig om een zenuw rond de hiel vrij te leggen.

Chirurgen

Dr. Martijn Raaijmaakers

Enkelchirurgie | Voetchirurgie | Heup (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Luc Bouwen

Knie (prothese) chirurgie | Schouderchirurgie | Voetchirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Paul Byttebier

Knie (prothese) chirurgie | Enkelchirurgie | Voetchirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Veel gestelde vragen

Moet een platvoet onderzocht worden?
<p><strong>De platvoet (pes planovalgus)</strong></p> <p>Alle kinderen worden g...