Kijkoperatie van de enkel

Er zijn een aantal afwijkingen van de enkel die behandeld kunnen worden met een arthroscopie (kijkoperatie).

Arthroscopie van de enkel.

Anterieur enkel impingement :

Deze toestand wordt vaak gezien bij voetballers. Door de veelvuldige kleine trauma’s treed een botnieuwvorming (osteofyten) op voor op het enkelgewricht op de talus en de tibia. Deze osteofyten kunnen voor pijn zorgen wanneer de enkel naar boven gebracht wordt. Er wordt begonnen met een niet operatieve behandeling (conservatief). Indien dit onvoldoende effect heeft kan via een arthroscopie van de enkel deze botaanwas verwijderd worden.


Posterieur enkel impingement (os trigonum):

Hierbij treed hetzelfde fenomeen op maar aan de achterzijde van de enkel. Dit wordt vooral gezien bij sporten waarbij de enkel gestrekt moet worden zoals ballet of sporten waar gesprongen moet worden. De oorzaak hiervan is meestal een botaanwas op de achterzijde van de talus (os trigonum). Deze aanwas is bij heel veel mensen aanwezig. Slechts een minderheid heeft er echter last van. Ook dit kan via een kijkoperatie van de enkel verwijderd worden als de conservatieve behandeling niet werkt.


Kraakbeen letsels :

Sommige kraakbeen letsels komen in aanmerking voor een arthroscopische behandeling. Blijvende last na een omgeslagen enkel kan zo bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een onderliggend kraakbeen letsel. Dit is op een gewone röntgen opname niet zichtbaar maar wordt duidelijk op een MRI of CT scan met contrast. Indien het een klein letsel betreft kan dit bijgewerkt worden via arthroscopie. Het kraakbeen wordt opgefrist en er worden kleine gaatjes in het bot gemaakt zodat er zich een laag kraakbeenachtig littekenweefsel kan vormen (ice-picking). Indien het letsel groter is kan een kraakbeen transplantatie overwogen worden (AMIC procedure).  Deze technieken kunnen niet toegepast worden wanneer de  kraakbeen schade veroorzaakt is door slijtage (artrose).


Artrose van de enkel:

In sommige gevallen kan het nuttig zijn de enkel te spoelen en losse kraakbeen stukje te verwijderen. Vooral indien de enkel af en toe blokkeert omdat er een stukje los weefsel in het gewricht komt. Het uiteindelijk resultaat zal echter sterk afhangen van de ernst van kraakbeenschade die aanwezig is. Bij ernstige artrose wordt in bepaalde gevallen de enkel vastgezet (artrodese). Deze artrodese kan via een kijkoperatie uitgevoerd worden indien de standafwijking van de enkel niet te ernstig is.  


Sinus tarsi syndroom

De sinus tarsi bevindt zich aan de buitenzijde tussen de talus en het calcaneus. Deze holte kan ontstoken raken bijvoorbeeld bij een platvoet maar ook na een omgeslagen enkel. Meestal wordt begonnen met een infiltratie met cortisone. Indien dit onvoldoende effect heeft kan de holte proper gemaakt worden via arthroscopie.

Chirurgen

Dr. Luc Bouwen

Schouderchirurgie | Voetchirurgie | Knie (prothese) chirurgie

Lees meer

MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Willem Van Nieuwenhuyse

Enkelchirurgie | Voetchirurgie | Knie (prothese) chirurgie

Lees meer

MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Martijn Raaijmaakers

Enkelchirurgie | Voetchirurgie | Heup (prothese) chirurgie

Lees meer

MAAK EEN AFSPRAAK