Ziekte van De Quervain

De ziekte van De Quervain is een veelvoorkomende aandoening van de strekpezen van de duim.

Wat is het?

De ziekte van De Quervain is een veelvoorkomende aandoening van de strekpezen van de duim. De strekpezen van de hand lopen ter hoogte van de pols in een 6-tal compartimenten of tunnels. Deze compartimenten worden gevormd door banden (retinaculum) die de pezen dicht tegen het bot aanduwen. Op die manier blijven de pezen stabiel liggen terwijl we onze vingers en pols bewegen.

Door een overbelasting van de pezen kan er een ontsteking ontstaan. De tunnel voor de strekpezen van de duim is een zeer nauwe tunnel. Als de pezen ontstoken geraken, zullen deze zwellen en niet meer vlot kunnen verglijden in de tunnel. Daardoor zal dit proces zichzelf onderhouden en ontstaat er een vicieuze cirkel. De patiënten klagen over pijn aan de duimzijde van de pols. Deze treedt eerst op bij belasting (zoals wringen, nijpen...) maar kan nadien chronisch worden.


Behandeling

Eerst proberen we de aandoening onder controle te krijgen met ontstekingsremmende medicatie en een brace. Ook een spuitje met cortisone kan helpen. Als dit niet helpt, moeten we soms een operatie uitvoeren. Daarbij wordt de tunnel, waar de pezen in lopen, open gemaakt. De pezen lopen soms in afzonderlijke tunnels en deze moeten heel zorgvuldig opgezocht en opengemaakt worden, anders zal de patiënt niet van zijn klachten verlost zijn. De wanden van de tunnel worden verlengd en weer aan elkaar vastgemaakt, zodat de pezen niet uit hun goot kunnen wippen bij het bewegen van de pols. Na de operatie wordt de pols geïmmobiliseerd met een gips gedurende 2 weken. Nadien kan er gestart worden met voorzichtige bewegingen. De meeste mensen zijn heel snel verlost van hun klachten en kunnen na enkele weken hun werk hervatten.


Chirurgen

Prof. Dr. Franky Steenbrugge

Elleboogchirurgie | Handchirurgie | Kniechirurgie | Kinderorthopedie | Schouder (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Yannick Goubau

Handchirurgie | Microchirurgie | Schouder (prothese) chirurgie | Elleboog (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Irisa Myncke

Handchirurgie | Microchirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK