Voet en enkel

Wat is een enkelverstuiking?

Bijna iedereen verstuikt wel eens zijn enkel. Meestal treedt dit op bij het sporten of bij het stappen op een oneffenheid. Het enkelgewricht wordt verstevigd door het gewrichtskapsel en de pezen en gewrichtsbanden aan de binnen- en buitenkant van de enkel. Bij een verstuiking kantelt de enkel ongecontroleerd terwijl je op je voorvoet steunt. Er treedt een verrekking of inscheuring van de gewrichtsbanden (de ligamenten) van de enkel op.

De ernst van de pijnklachten en de zwelling zijn afhankelijk van de ernst van het letsel. Naast letsels van de gewrichtsbanden kan er ook een breuk optreden in het bot van de enkel of voet en in het kraakbeen. 

Indien er het vermoeden is dat er sprake is van één van deze letsels kan het nodig zijn dat er aanvullende onderzoeken aangevraagd worden.

Download hieronder onze brochure voor alle informatie over de behandeling. 

Documenten

Wat te doen bij blijvende last van een omgeslagen enkel?

De meeste patiënten komen na de eerste opvang op de dienst Spoedgevallen één of twee keer op consultatie op de afdeling Orthopedie. De eerste keer is een week na het eerste onderzoek op de Spoedgevallen, de tweede keer om de loopgips te verwijderen indien deze werd aangelegd. Nadien volgt een periode van kinesitherapie. Wanneer de pijnklachten of zwelling echter blijven na deze periode van drie tot vier weken, dient u opnieuw onderzocht te worden op de raadpleging om onderliggende letsels uit te sluiten. Meestal wordt dan een MRI- of CT-scan gevraagd. 

Een aantal mogelijke redenen voor blijvende last na een omgeslagen enkel zijn bijvoorbeeld: een kraakbeenletsel van de talus, de vorming van ontstekingsweefsel (synovitis) in het enkelgewricht en blijvende instabiliteit van de enkelbanden. 

Moet een omgeslagen enkel geopereerd worden?

Een operatief herstel van de enkelbanden is bij de behandeling van een acuut enkelbandletsel niet nodig. Bij blijvende instabiliteit van de enkel kan een operatief herstel van de ligamenten echter wel nodig zijn. Hierbij worden de enkelbanden opnieuw aangespannen (Brostrom-Gould ingreep) of worden de banden verstevigd met een pees (Chrisman-Snook ingreep).

Ook kan het nodig zijn een kijkoperatie van de enkel uit te voeren (arthroscopie). De indicatie hiervoor is een kraakbeenletsel of anterieure impingement door synovitis.

Moet een platvoet onderzocht worden?

De platvoet (pes planovalgus)

Alle kinderen worden geboren met soepele platvoeten. We zien dat het lengtegewelf verstrijkt van zodra ze gaan staan, zodat de voet inzakt naar onder en naar buiten bij steunname. Familie (niet zelden de grootouders) zijn soms zeer ongerust dat dit zou kunnen leiden tot blijvende afwijkingen. 

Meestal verdwijnt deze soepele platvoet echter spontaan bij het ouder worden, zodat een groot deel van de kinderen op volwassen leeftijd een normale voetboog heeft. Een aantal zal echter een platvoet blijven houden, zeker als de voetboog nog niet volledig gevormd is op de leeftijd van 7-8 jaar. Vaak zien we hier ook dat één van de ouders platvoeten heeft. Er zijn grote studies gebeurd waaruit is gebleken dat platvoeten hebben geen invloed heeft op een eventuele sportieve carrière op latere leeftijd.

Deze typische soepele platvoet is dan ook volledig pijnloos en hindert niet bij activiteiten. De soepele platvoet heeft een normale spierfunctie en goede mobiliteit van de gewrichten. Dit wordt dan ook als normaal beschouwd. 

Is een onderzoek dan nodig ?

Een onderzoek van de platvoet is nodig om andere oorzaken van platvoet op jonge leeftijd uit te sluiten. We denken hierbij aan de platvoet met te korte achillespees en de rigide platvoet ten gevolge van een vergroeiing van de beenderen in de achtervoet (synostose). 

Zorg ervoor dat het kind bij de arts zijn normaal schoeisel draagt. Het slijtagebeeld op de leest en zool leert veel over de belasting van de voet. Wacht overigens ook met het kopen van nieuwe schoenen totdat u op de raadpleging bent geweest. Vermeld best of er in de familie nog belangrijke platvoeten zijn, of er eventueel een zenuw- of spierziekte bestaat. 

Vervolgens gaan wij na bij het onderzoek of de platvoet inderdaad soepel is (corrigeerbaar). De lengte van de achillespees wordt gecontroleerd. Een röntgenopname is niet nodig, tenzij er een afwijking gevonden wordt bij het klinisch onderzoek.

Behandeling

Indien de platvoet soepel is en goed corrigeerbaar, zal de behandeling meestal beperkt blijven tot advies ivm schoeisel en activiteiten. 

Indien de platvoet op oudere leeftijd blijft bestaan, kan er toch pijn in het voetgewelf optreden. Enkel dan wordt besloten om orthopedische steunzolen aan te meten. Deze steunzolen mogen jaarlijks vernieuwd worden tot de leeftijd van 18 jaar en nadien om de twee jaar.

In principe is een steunzool niet nodig bij een soepele en pijnvrije platvoet. Wel is het in dit geval zeer belangrijk goede schoenen te kopen, teneinde de voet voldoende te ondersteunen.  

De steunzool wordt dus enkel voorgeschreven als behandeling van de pijnklachten. De platvoet kan zichzelf met de tijd corrigeren en indien dit niet gebeurt, zal dit ook niet gebeuren met steunzolen.

Wat moet u weten bij een hallux valgus operatie?

Hallux is de medische term voor grote teen en valgus staat voor een standafwijking naar buiten. Hallux valgus staat dus voor een grote teen die naar buiten staat. Lees meer


Waaruit bestaat de operatie?

Door een operatie wordt de stand gecorrigeerd. Hamertenen worden eventueel gelijktijdig gecorrigeerd. De operatie gebeurt onder algemene anesthesie of met een epidurale verdoving. Daarnaast wordt bij een aantal patiënten de zenuw in de knie verdoofd (n. popliteus blok).

Hierdoor is het mogelijk om de operatie via Daghospitaal uit te voeren. Sommige patiënten blijven toch één nacht opgenomen. Afhankelijk van de gebruikte techniek wordt een gips aangelegd of een speciale schoen voorgeschreven waarmee gestapt kan worden. In beide gevallen zal het ongeveer 6 tot 12 weken duren voordat de voet voldoende ontzwollen is zodat een normale schoen gedragen kan worden. De keuze tussen algemene of epidurale anesthesie wordt met de anesthesist besproken.

Download onze brochure (zie onderaan) voor specifieke raadgevingen en praktische informatie.


Wat breng ik mee?

• SIS kaart
• Identiteitskaart
• Verzekeringskaart of –formulieren
• Resultaten preoperatieve onderzoeken, indien aangevraagd bij je huisarts
• Lijstje met alle medicatie die je normaal neemt


Wat laat ik thuis

• Geld en juwelen, waardevolle spullen


Voorbereiding

• Blijf nuchter: niet eten of drinken vanaf 24u de avond voor de ingreep. Soms is een aanpassing mogelijk, maar dit mag enkel als de behandelende specialist dit expliciet zegt
• Verwijder alle nagellak van vinger- en teennagels
• Breng geen maquillage aan


Na de ingreep

• Je blijft op de ontwaakzaal tot je goed wakker bent. Je chirurg komt in de namiddag langs om je te ontslaan uit het ziekenhuis
• Bij het verlaten van het ziekenhuis moet een volwassen persoon je begeleiden
• Na een algemene verdoving kan je je wat slaperig, ijl of duizelig voelen. Daarom mag je de eerste 24 uur geen voertuigen of machines besturen, alcohol gebruiken of belangrijke documenten ondertekenen
• lichte misselijkheid is mogelijk. Als dit na 24 uur nog niet beter is: neem contact op met je huisarts

Download onze brochure voor meer specifieke raadgevingen: