13/1
Nieuwe techniek voor schouderoperatie bij onherstelbare rotator cuff scheuren

Er is een nieuwe arthroscopische techniek voor schouderoperaties in geval van onherstelbare rotator cuff scheuren. Deze nieuwe techniek richt zich vooral op patiënten die jonger zijn dan 65 en geen artrose hebben.

Onherstelbare rotator cuff scheur: wat is dat ?

Het schoudergewricht is een kogelgewricht. De rotator cuff is een groep van pezen die zorgt dat de schouderkop in de pan gecentreerd gehouden wordt. Deze pezen helpen ook bij het bewegen van de schouder.

Indien de rotator cuff scheurt (meestal gebeurt dit traag door slijtage) kan je door de pijn en krachtsvermindering bewegingen boven schouderhoogte nog moeilijk uitvoeren. Beperkte scheuren kunnen via een heelkundige ingreep worden gehecht.

Indien de scheur te groot is, kan dit niet altijd hersteld worden.

Een van de opties dan is het plaatsen van een ‘omgekeerde schouderprothese’. Deze procedure wordt liefst voorbehouden voor patiënten boven 70 jaar. Voor patiënten jonger dan 65 jaar, die geen artrose hebben, bestaat er nu een alternatief.


Superieure capsulaire reconstructie: een nieuwe optie

Bij deze ingreep wordt een weefselent geplaatst tussen de schouderkop en de pan. Hierdoor blijft de bol gecentreerd en kan je de schouder beter bewegen boven schouderhoogte met minder pijn.
De ingreep gebeurt via een kijkoperatie in dagkliniek.


Herstel na een superieure capsulaire reconstructie

De pijn na zo een ingreep valt meestal goed mee (minder dan bij een herstel van de pees).

De revalidatie en herstel is echter langer en zeer geleidelijk. De ent moet namelijk ingroeien en dit vergt tijd. Zeker zwaar werk is verboden gedurende 6 maanden.

Op termijn kunnen de meeste patiënten de arm veel beter opheffen met weinig of geen pijn.