Rotator cuff letsel

Wanneer een rotator cuff ontsteking lang aanhoudt, kan de pees oppervlakkig of over de volledige dikte gaan 'doorslijten'.

Wat is het?

Wanneer een rotator cuff ontsteking (zie impingement) lang blijft bestaan kan de pees gaan 'doorslijten'. De pees kan slechts oppervlakkig zijn beschadigd (te vergelijken met een 'schaafwonde' van de pees) maar kan ook over de volledige dikte gaan doorscheuren. Dit onderscheid is belangrijk omdat dit laatste niet spontaan meer kan herstellen. Zeker bij oudere mensen komen scheuren in de rotator cuff veel voor, gezien de kwaliteit van het weefsel afneemt.

De pees kan ook afscheuren bij jonge mensen maar dan vaak door een belangrijk trauma.

De klachten variëren: soms zijn er geen klachten, bijvoorbeeld bij oudere personen die nog maar weinig belasting vragen van hun schouder.

Soms worden klachten veroorzaakt door een ontsteking op de voorgrond (zie impingementsyndroom). In nog andere gevallen staat het krachtsverlies op de voorgrond (de arm in de hoogte steken, gaat dan moeilijk of soms helemaal niet meer).

Behandeling

De behandeling varieert afhankelijk van de klachten, de aard van de scheur en de ouderdom van de patiënt. Zo zullen we bij scheuren op oudere leeftijd eerder een afwachtende houding aannemen en de klachten trachten te behandelen met bijvoorbeeld ontstekingsremmers of inspuitingen. Bij jongere mensen zal er vrij snel worden overgegaan tot een operatie, ook bij kleinere scheuren zonder veel klachten.

Bij onvolledige scheuren zal een operatie zeker niet de eerste behandelingskeuze zijn. Bij zeer grote scheuren is het soms niet meer mogelijk om deze te hechten (zelfs op jongere leeftijd kan dit) en zal een ingreep ook niet steeds veel winst opleveren.

Bij patiënten, bij voorkeur ouder dan 70 jaar, kan men bij onherstelbare rotator cuff scheuren een 'omgekeerde schouderprothese plaatsen'.

Bij patiënten, jonger dan 65 zonder artrose, bestaat hiervoor een alternatief namelijk de nieuwe arthroscopische techniek: de superieure capsulaire reconstructie.

Bij deze ingreep wordt een weefselent geplaatst tussen de schouderkop en de pan. Hierdoor blijft de bol gecentreerd en kan je de schouder beter bewegen boven schouderhoogte met minder pijn. De ingreep gebeurt via een kijkoperatie in dagkliniek.


Herstel na een superieure capsulaire reconstructie

De pijn na zo een ingreep valt meestal goed mee (minder dan bij een herstel van de pees).
De revalidatie en herstel is echter langer en zeer geleidelijk. De ent moet namelijk ingroeien en dit vergt tijd. Zeker zwaar werk is verboden gedurende 6 maanden.
Op termijn kunnen de meeste patiënten de arm veel beter opheffen met weinig of geen pijn.


Chirurgen

Dr. Bart Claus

Schouder (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Prof. Dr. Franky Steenbrugge

Elleboogchirurgie | Kniechirurgie | Kinderorthopedie | Handchirurgie | Schouder (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Luc Bouwen

Knie (prothese) chirurgie | Schouderchirurgie | Voetchirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK

Dr. Yannick Goubau

Microchirurgie | Handchirurgie | Schouder (prothese) chirurgie | Elleboog (prothese) chirurgie

Lees meer MAAK EEN AFSPRAAK