Heupprothese via de minimaal invasieve toegang
Op onze dienst wordt een heupprothese geplaatst via de Anterior Supine Intermuscular (ASI) techniek. Deze minimaal invasieve techniek biedt verschillende voordelen ten opzichte van de klassieke operatietechnieken.
Chirurgen
Dr. Martijn Raaijmaakers
Enkelchirurgie | Voetchirurgie | Heup (prothese) chirurgie
Lees meer MAAK EEN AFSPRAAKDe minimaal invasieve toegang
Op onze dienst wordt een heupprothese geplaatst via de ASI (Anterior Supine Intermuscular) techniek. Het operatielitteken bevindt zich aan de voorkant van het been (anterieur) en wordt daarom vaak "een incisie in de lies" genoemd. Bij deze techniek worden geen spieren of pezen beschadigd en dat biedt verschillende voordelen. Patiënten hebben minder pijn na de operatie en de revalidatie verloopt vlotter. Ook is voor de meeste patiënten de opnameduur korter in vergelijking met een klassieke heup operatietechniek. De incisie kan kleiner gemaakt worden maar dat is niet de essentie van deze operatietechniek. Een andere naam voor deze toegang is DAA (Direct Anterior Approach). Het betreft echter exact dezelfde techniek.
De minimaal invasieve toegang wordt op onze dienst reeds 15 jaar gebruikt sinds deze door Dr. Erik De Witte werd geïntroduceerd. Dr. Martijn Raaijmaakers en Dr. John Van Overschelde zijn beiden van 2001 tot 2003 assistent geweest in het ASZ Aalst en hebben dan ook een uitgebreide ervaring met deze techniek. Jaarlijks worden er door hen rond de 500 primaire heupprothesen via ASI op onze dienst geplaatst. Een deel van de revisie ingrepen (heringrepen) kan op deze manier geopereerd worden.
Beiden zijn nauw betrokken bij het aanleren van deze techniek aan collega's. Regelmatig ontvangen zij bezoekers uit binnen- en buitenland en geven zij trainingen.
Soorten heupprothesen
De totale heupprothese (THP)
Bij een totale heupprothese worden zowel de heupkom (acetabulum) als de heupkop vervangen. De heupkop wordt vervangen door een prothesesteel die in het dijbeen (femur) geplaatst wordt en hierop wordt een nieuwe keramische kop geplaatst. De steel wordt, afhankelijk van de gekozen techniek met of zonder cement in het dijbeen geplaatst. In het bekken word een metalen kom geplaatst met hierin een bekleding (insert) van keramiek of kunststof (polyethyleen). De keuze tussen de verschillende materialen wordt door de chirurg met u besproken. In het ASZ Aalst worden deze ingrepen door Dr. M Raaijmaakers en Dr. J Van Overschelde uitgevoerd. In nagenoeg alle gevallen maken wij gebruik van een minimaal invasieve toegang via de voorzijde van het heup gewricht.

Figuur 1: Totale heupprothese
De biarticulaire heupprothese (BHP)
Een biarticulaire heupprothese wordt geplaatst bij een breuk van de heup. Hierbij wordt enkel een prothese steel in het dijbeen geplaatst. Ook deze operatie gebeurt via de minimal invasive toegang. Op de kleine heupkop wordt een grotere mobiele kop geplaatst die precies in de oorspronkelijke kom past. Hier wordt dus geen metalen kom in het bekken geplaatst. Dit type prothese wordt gebruikt bij de behandeling van een breuk van de heup bij oudere mensen. Bij jonge en actieve patiënten met een breuk van de heup wordt vaak gekozen om de heup te behouden en de breuk zelf te repareren met schroeven (osteosynthese) of wordt gekozen voor een totale heupprothese zoals hierboven beschreven.
Wat is een resurfacement heupprothese ?
Bij een heupresurfacing wordt geen prothesesteel in het dijbeen geplaatst maar wordt er over het bot van de oorspronkelijke heupkop een nieuwe metalen kop geplaatst. Bij dit type prothese wordt ook de pan vervangen zoals bij een totale heupprothese maar in dit geval is dit een metalen pan met een grote diameter. De afgelopen jaren is gebleken dat bij het gebruik van een metalen bol op een metalen kom zoals bij een resurfacing een soort afweerreactie van het lichaam kan ontstaan met loslating van de prothese tot gevolg (metalose). Dit heeft tot gevolg dat bij een aantal patienten de prothese vroegtijdig vervangen dient te worden. Dit is dan ook de reden dat wij dit type prothese niet meer plaatsen. Informatie rond de metaal op metaal prothese vindt bij veel gestelde vragen.
