De RICE regel

Dit is een regel die van toepassing is na orthopedische ingrepen, maar ook bij een pijnlijk gewricht na een ongeval. Het doel is de pijn en zwelling te doen verminderen en onder controle te houden.

Rust, Ijs, Compressie en Hoogstand

De RICE regel

Deze Engelse term staat voor Rest, Ice, Compression en Elevation, of in het Nederlands: rust, ijs, compressie en hoogstand.


Wat bedoelen wij hiermee ?

Rust

Neem voldoende rust, probeer uw verplaatsingen te beperken en ga bijvoorbeeld niet sporten na een enkeldistorsie als het gewricht nog pijnlijk en gezwollen is.

Ijs

Hiervoor kan een ijszak of coldpack gebruikt worden. Het is belangrijk om dit niet direct op de huid aan te brengen, maar eerst een handdoek op de huid te leggen om brandwonden te voorkomen. Het ijs dient vier maal per dag gedurende een 15-tal minuten aangebracht te worden. Indien een gips werd aangelegd, kan het ijs hierop geplaatst worden.

Compressie

Dit wordt met een steunverband gedaan. Dit dient gedurende de dag gedragen te worden, maar moet ‘s nachts verwijderd worden. Men brengt dit aan voordat men opstaat, dus voordat de zwelling van de enkel opkomt.

Hoogstand

Het pijnlijke of geopereerde lichaamsdeel dient omhoog gehouden te worden. Dit betekent bijvoorbeeld voor een pols dat deze op een kussen wordt gelegd zodat hij hoger dan de elleboog ligt. Wanneer een voetoperatie werd uitgevoerd, blijft u best de eerste dagen in bed met één of twee kussens onder het onderbeen.

Deze maatregelen dienen uitgevoerd te worden zolang de pijn en zwelling aanwezig zijn. De duur zal dan ook afhangen van de ernst van de ingreep of het ongeval. Soms zijn een paar dagen therapie voldoende, maar na bijvoorbeeld een hallux valgus correctie is het aan te raden om de eerste weken deze regels toe te passen.

Naast deze maatregelen wordt vaak een pijnstiller (Paracetamol) of een ontstekingsremmer (Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen,...) voorgeschreven.